ORGATEC 2018: 3 glavni trendi za opremljanje delovnega okolja

Kako izgleda delovno okolje prihodnosti? In kako se podjetja prilagajajo kontinuiranim spremembam? Odgovore na naša vprašanja smo poiskali na vodilnem mednarodnem sejmu za sodobno pisarniško pohištvo ORGATEC 2018, ki je potekal v Kölnu med 23. in 27. oktobrom. Skozi temo “Culture@Work” so bili na sejmu predstavljeni zadnji trendi v razvoju pohištva in ostale opreme za pisarne ter ostale poslovne prostore sedanjosti in prihodnosti.

ORGATEC-2018_decor-design-ljubljana.png

Pri opremljanju poslovnih prostorov se danes najbolj osredotočamo na iskanje nacinov, kako ustvariti prostor, ki prepoznava potrebe zaposlenih, pripomore k povečanju njihovega zadovoljstva in posledično produktivnosti ter tako maksimizirati dodano vrednost vsakega posameznika.

Tukaj so glavni trendi, ki jih bomo v prihodnjem letu srečevali še pogosteje.

TREND 1: AKUSTIČNE GOVORILNICE IN KABINE  

Trend odprtih pisarn oz. “open-office” koncept ima zagotovo veliko prednosti, saj spodbuja komunikacijo in izmenjevanje idej ter obenem znižuje strošek celotne pisarniške opreme. Obenem pa tovrstna oblika delovnega okolja za seboj prinese tudi veliko hrupa, kar lahko negativno vpliva na počutje in produktivnost zaposlenih.

ORGATEC-2018_DECOR-DESIGN_PISARNIŠKA-OPREMA_AKUSTIČNE-GOVORILNICE

Z uporabo akustičnih govorilnic, kabin ali celo prav posebno oblikovanih zaves, danes zaposlenim lahko omogočimo dostop do mirnega okolja, kjer se lahko poglobijo v svoje delo, opravijo klice in konferečne sestanke ali karkoli drugega, za kar potrebujejo neprekinjen mir.

V akustične govorilnice in kabine so že vdelani miza, prezračevalni sistem, električna vtičnica in LED svetila. Vse skupaj tako ne samo nudi zasebnost za nemoteno delo, ampak predstavlja privlačen in vabljiv kos pisarniškega pohištva.

Na ta način se izognemo potrebi po izdelavi dodatnih sob, kar ne samo predstavlja velik strošek, temveč je včasih zaradi pomanjkanja prostora tudi nemogoče izvesti.

Akustične govorilnice in kabine se postavijo samostojno, pri čemer čas montaže traja samo 3-4 ure! V kolikor pa se podjetje preseli v druge poslovne prostore, lahko svoje govorilnice in kabine brez problema odnesejo s seboj.

Tovrstne izdelke že uporabljajo vodilna podjetja kot so Microsoft, SAP, NVIDIA, Deloitte in mnogi drugi.


TREND 2: ERGONOMSKI STOLI 

Decor-Design_ORGATEC-2018_ergonomski-stol.JPG

Vsak, ki večino dneva preživi v pisarni za delovno mizo, se zaveda pomembnosti ergonomsko oblikovanega pisarniškega stola. Ne samo, da nekvaliteten in nepravilno oblikovan pisarniški stol lahko povzroči bolečine v vratu in hrbu, vnetje mišic ter slabo razpoloženje, ampak lahko celo vpliva na dolgoročne težave s hrbtenico.

Prav zato so vodilni oblikovalci pisarniške opreme v zadnjih letih začeli vlagati ogromno denarja v raziskave in razvoj ergonomsko oblikovanih stolov, ki izboljšujejo koncentracijo, preprečujejo nastanek bolečin in vplivajo na boljše počutje zaposlenih.

Najboljši ergonomski stoli nudijo primerno podporo hrbtenici in pomagajo k ohranjanju dobre drže. Njihova cena je sicer nekoliko višja od običajnih stolov, vendar gre zaradi udobja in dolgoročnega pozitivnega učinka za investicijo v zdravje vseh zaposlenih.TREND 3: OZELENJEVANJE PROSTOROV

ORGATEC-2018_Decor-Design_Biophilic-design.JPG

Raziskave kažejo na to, da naravni elementi pozitivno vplivajo na nivo energije in koncentracije, na dobro počutje in produktivnost. Tukaj naletimo na koncept “biofiličnega dizajna”, ki skozi interijer povezuje ljudi z naravo v njihovem vsakodnevnem okolju. Delovno okolje oblikovano na ta način lahko znižuje stres ter povečuje kreativnost in ima celosten pozitiven učinek na zdravje.

Najnaprednejša podjetja, kot so Apple, Google in Amazon, ogromno vlagajo v elemente biofiličnega dizajna in to ne samo zaradi zgoraj naštetih učinkov temveč tudi zato, ker jim to primore pri zaposlovanju najboljših kadrov.

 

Novo v ponudbi

Na letošnjem sejmu ORGATEC 2018 smo poleg izobraževanja o novih trendih sklenili tudi nova poslovna partnerstva. Tako boste od zdaj naprej lahko pri nas našli izdelke naslednjih vodilnih znamk na področju pisarniškega pohištva in opreme:

Za več informacij nas lahko kontaktirate ali pa obiščete naš salon v Ljubljani na Barjanski cesti 66.